1. kesäkuuta 2007

Onpas tämä nyt hankalaa!

Moikkasta lukijat!
Ai mikä on hankalaa? No FUFOilu tietenkin! Jaa miten niin? No kun minun pitäisi kai nytkin olla tuolla ulkona ja istua neulomassa sitä ponchoa, joka minua on himottanut jo ties miten kauan. Mutta äsken törmäsin netissä toiseen,tyrmäävän upeaan malliin ponchosta, jota en voinut kerta kaikkiaan vastustaa, vaan rupesin miettimään, mistä suomalaisesta langasta sen voisi tehdä. Aloin pohtia, josko Novitan 7 Veljestä olisi hyvä lanka. No, amerikkalaiset tiedot menevät näin:

Alkuperäinen lanka on nimeltään GLAM, ja se on aivan kamalaa keinokuituhörsellystä. Villaa ei siinä langassa ole kuin nimeksi. Siksi ajattelin käyttää 7 Veljestä.

Puikkoina suositellaan (kai amerikkalaisittain!) kokoa 13 olevia, 26 tuuman pituisia pyöröjä. Meidän mitoillamme nuo puikot olisivat 9 mm paksut ja 66 cm pitkät. On siinä puikkoja kerrakseen, on totisesti! Vaikka eipä silti, olenhan minä nähnyt niitä 80 cm pitkiä pyöröjä täällä...niin että ei tuo nyt niin kauhean shokkina tule, varsinkaan kun perintöpyöröilläni on varmaan mittaa ainakin metrin verran ja paksuutta vähintäänkin 4½ mm.

Seiskaveikkaan pitää käyttää nelosen puikkoja. Minulla on ainakin yhdet nelosen pyöröt käytössä tälläkin hetkellä. Tosin juuri nyt ne ovat kiinni toisessa ponchotekeleessä, siinä FUFOiluponchossa, joka ei ole tänäänkään edennyt kuin kerroksen tai kaksi, kun minä olen täällä pähkännyt näiden matikkajuttujen kanssa. Mutta se FUFOiluponcho onkin jo sitten aivan toinen tarina se.

Siis...Tähän mennessä johtopäätökseni on: otan kyseisen ponchon langaksi 7 Veljestä ja puikoiksi 4 mm paksut puikot.
Ja nyt sitten tsekataan sitä alkuperäistä ohjetta vähän lisää...Alkuperäisen ohjeen mukaan tiheys on 2.5 sts / tuumalla. Tämä tietää sitä, että neljälle tuumalle tulee 2.5 * 4 = 10 silmukkaa.
(Tähän väliin huomautus lukijalle: saa korjata, jos matikkani on päin seiniä! Se nimittäin usein tuppaa olemaan juuri sitä!)
Ja tunnettu tosiasiahan on, että 4 inches = 10 cm meidän mitoillamme.
Seuraava johtopäätös on kai tällainen: Tiheysmittaus antaa tulokseksi 10 silmukkaa 10 cm:llä. Olenko oikeassa, rakkaat lukijat? Toivottavasti olen, sillä jos olen väärässä, menevät seuraavat laskelmani aivan satavarmasti myttyyn ja sitä myöden koko projekti. Joten jos matikkapään omaavia on täällä jossain, hihkaiskaa heti jos näette että lasken aivan mitä sun sattuu. Jos tiheyslaskelma on 10 s / 10 cm, tietää se minun matikkapääni mukaan sitä, että 1 cm = 1 silmukka. En ole nyt laskelmistani mitenkään varma, mutta niin sanoo minun matemaattinen vaistoni. Jos tiheyslaskelma on 10 s / 10 cm, tietää se minun matikkapääni mukaan sitä, että 1 cm = 1 silmukka. En ole nyt laskelmistani mitenkään varma, mutta niin sanoo minun vaistoni.

Ja nyt sitten vähän lisää matikkaa. Nimittäin 7 Veljeksen vyötteessä seisoo näin: 18 s ja 26 krs = 10 cm. Ja edelleenkin 10 cm = 4 inches. Right? Niinpä minä laskin päässäni silmukkamäärän, jonka tähän projektiin tarvitsen...laskin sen näin:

2.5. * 18 = 45 silmukkaa.

Right or wrong? Minusta tuo luku kuulostaa aivan kohtuulliselta yhden ponchon puoliskon silmukkaluvuksi. Lukijat korjatkoot, jos olen laskenut aivan mitä sattuu.
Annetaan puikkojen heilua!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Laskin sulle tuon silmukkamäärän 7-v langalle: mikäli haluat neuloa linkin takana olleen ponchon 7-v-langalla, niin sun pitää luoda aloituksessa 207s. (Tuo kappalehan tehdään pidemmästä reunasta aloitettuna.) Ja jos neulontatiheytesi vastaa vyötteen arvoja.
Tässä taustaa tulokselle: ohjeen mukaan luodaan 115 silmukkaa - eli ohjeen langalla tehtynä kappaleen leveys on 115 cm.
Seiskaveikkalangalla on 1.8 s/cm (eli 18s/10cm). Joten saat luotavien silmukoiden määrän näin: 115cm * 1.8s/cm = 207 s. Toivottavasti tämä auttaa.
t: Ulla